Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”

Evenimente Ianuarie 26, 2022

Anul 2022 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, dar şi „An comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț”.

  Între manifestările culturale și educaționale, programate cu prilejul anului omagial 2022, „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” şi „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț”, Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, organizează Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”, ce se desfășoară în perioada 15 noiembrie 2021 – 21 mai 2022. Concursul se adresează tinerilor participanți la grupele catehetice din parohiile aflate în țară și în diaspora românească, înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini și își propune să cultive relația de comuniune a omului cu Dumnezeu și cu aproapele prin rugăciune, accentuând rolul și necesitatea acesteia în viața Bisericii și a credincioșilor. În cadrul concursului, preotul coordonator va susține un ciclu de minimum cinci cateheze având ca temă rugăciunea, cateheze ce pot fi redactate de către coordonator. Momente video și fotografii de la susținerea catehezelor vor fi, conform conceptului, cuprinse în filmulețul concursului (maximum 10 minute, rezoluție HD, 1920×1080). Aceste cateheze vor urmări explicarea rugăciunilor, modul în care trebuie să se facă rugăciunea, simbolistica semnelor văzute însoțitoare ale rugăciunii (închinarea cu semnul Sfintei Cruci, îngenunchierea și metania), rugăciunile pentru cei vii și pentru cei adormiți, rugăciunea liturgică, practici care denaturează rugăciunea.

Exemple de activități ce pot fi cuprinse în proiect, rezultate ale catehezelor sau alcătuite ca activități de sine stătătoare:

– compunere despre experiența rugăciunii;

– jurnal de rugăciune;

– eseu, referate, poezii despre rolul și roadele rugăciunii;

– o rugăciune cântată (cântări din Sfânta Liturghie, pricesne, cântări bisericești);

– jurnal de rugăciune;

– expoziție cu texte ale unor rugăciuni (Tatăl nostru, rugăciunea de dimineață, rugăciunea de seară, rugăciunea dinaintea meselor, rugăciunea la icoane);

– cerc de literatură cu texte din Sfinții Părinți despre rugăciune;

– conferință, masă rotundă, atelier de creație;

– colțul de rugăciune (fotografii).

În funcție de creativitatea grupului catehetic, proiectul poate cuprinde și alte activități pe tema concursului. Pe lângă cele cinci cateheze, proiectul final va cuprinde și minimum cinci activități. Grupul catehetic poate organiza un eveniment public în parohie (serbare, concert), în cadrul căruia copiii să recite, să cânte sau să rostească rugăciuni învățate de ei.

Evaluarea proiectelor va avea loc conform următorului calendar:

– la nivel de protopopiate: 18 aprilie – 4 mai 2022; comisie formată din: protopop – președinte, responsabilul cu cateheza parohială, un profesor de Religie (minimum gradul didactic II), care nu fac parte din echipele concurente;

– la nivel eparhial: 5 – 12 mai 2022; comisie formată din: inspectorul pentru cateheza parohială, un profesor de catehetică, inspectorul de Religie, un profesor de limba română, care nu fac parte din echipele concurente.

+ + +

Rugăciunea care ne alungă teama

 

  În acest an omagial, la o mie de ani de la plecarea la Domnul a Sfântului Simeon Noul Teolog, ni se oferă cel mai bun prilej de a aminti că Rugăciunea Inimii, numită și Rugăciunea lui Iisus, este invocarea adâncă a Duhului Sfânt și o pregustare simțită a harului lui Dumnezeu pentru cel care o practică. Să stăm aproape de duhovnicii noștri și să rămânem fideli față de Biserica lui Hristos. Acum ni se aduce în actualitate una din rugăciunile cele mai rostite în spitale în timpul pandemiei: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!”. Această rugăciune se spune în fața morții, în fața doctorului și în fața fricii.

 

Atașamente: 
PDF icon concept-cnc-2022-1.pdf
Citește alte articole despre: EVENIMENTE