Parohia Izvorul Tămăduirii - 25 de ani de la înființare

Istorie Mai 2, 2022

La marginea Parcului Tineretului din municipiul Botoșani se înalță semeață Biserica Izvorul Tămădurii, un loc unde își găsesc alinarea credincioșii din parohie sau de prin colțurile orașului, atrași de frumusețea slujbelor și de predicile duhovnicului Ioan Alupoaiei.

La marginea Parcului Tineretului din municipiul Botoșani se înalță semeață Biserica Izvorul Tămădurii, un loc unde își găsesc alinarea credincioșii din parohie sau de prin colțurile orașului, atrași de frumusețea slujbelor și de predicile duhovnicului Ioan Alupoaiei.

 

Dar n-a fost mereu așa. Totul a început cu hotărârea și curajul părintelui Ionică, izvorâte numai dintr-o binecuvântare cerească, pentru că zona foarte săracă, cu un stigmat care limita mult posibilitățile de orice fel, nu lăsa loc de context favorabil. Pentru că nu a găsit fondurile necesare, părintele a cerut societătii Eltrans unul din vagoanele de tramvai dezafectate și l-a transformat în biserică. Enoriașii au privit cu suspiciune demersul părintelui, dar în mai puțin de o luna de zile, tramvaiul a fost transformat în biserică. Geamurile au fost acoperite cu icoane, iar deasupra vagonului a fost pusă o cruce mare de lemn. Altarul a fost construit separat, din lemn, lipit de vagon. Un incendiu a mistuit însă bisericuța, care a renăscut din propria cenușă și s-a ridicat de zid, impunătoare. Dar a luat foc și a doua oară, de la acoperiș. Părintele Ioan Alupoaiei s-a simțit atunci îngenuncheat, însă nu pentru mult timp, pentru că în scurt timp, incendiul devenise amintire și biserica a fost finalizată, spre bucuria enoriașilor pentru care misiunea extrem de grea a părintelui devenise un vis realizat.

Slujbele care se țin în Biserica Izvorul Tămăduirii sunt înălțătoare, cântările sunt divine, și datorită psaltului Simon Petru, care a rămas fidel acestui lăcaș de cult și părintelui, interpretarea sa reușind să emoționeze de fiecare dată credincioșii prezenți la slujbă.

Acum lăcașul de cult așteaptă sfințirea din mâna unui ierarh, însă până la acel moment mai trebuie parcurse câteva etape, pentru care este nevoie de fonduri și de sprijin.

Parohia Izvorul Tămăduirii Botoșani s-a înfiinţat în conformitate cu Decizia Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor, în ședința din data de 1 mai 1997, prezidată la acea vreme de Înaltpreasfinţitul Daniel, Arhiepiscop al Iașilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, având hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie”.

În data de 31 iulie 1997, Consiliul Local al municipiului Botoșani a aprobat acordarea unei suprafeţe de teren. Construirea unei biserici în Cartierul muncitoresc Parcul Tineretului, reprezintă dreptatea făcută locuitorilor după 20 de ani. În anul 1977, pentru orașul Botoșani, Parcul Tineretului însemna cartierul tinerilor muncitori (proveniți mai mult din mediul rural) care lucrau la noile „întreprinderi” ale industrializării: Fabrica de confecții, Uzinele textile, Electrocontact,

Întreprinderea de articole tehnice din cauciuc, IMAIA, și altele. Cartierul muncitorilor avea toate condițiile de viață: ansamblu de locuințe (apartamente, garsoniere, cămine de nefamiliști), școală, spital pentru copii, magazin alimentar cu autoservire, internat pentru elevi, cantină cu sală de mese, loc de joacă pentru copii, loc de scuturat covoare, parc de relaxare, chiar și … bloc turn! Un singur lucru lipsea, cel mai important: BISERICA. În anul 1997, la 1 mai, odată cu înființarea parohiei, s-a făcut dreptate pentru muncitori și copii lor. Pentru toți din PARC a venit IZVORUL, Izvorul Maicii Domnului.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu mijlocirile Preacuratei Sale Maici și ale Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Cartierul Parcul Tineretului al municipiului Botoșani, are astăzi, la 25 de ani după înființare, o biserică frumoasă în care se săvârșesc slujbe și ierurgii spre slava lui Dumnezeu și folosul credincioșilor”, transmit consilierii bisericii care fac misiune și printr-o foaie parohială și gestionarea unui site pe facebook.

 

Citește alte articole despre: eveniment