Mulțime de credincioși la hramul Bisericii „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani. Predică emoționantă

Evenimente Mai 12, 2024

La Biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani a fost prilej de mare sărbătoare și bucurie.

În Vinerea de după Paști se face cinstire unui praznic închinat Maicii Domnului care datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. În biserici şi mănăstiri, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte în această zi sfinţirea apei, dar şi la fântâni şi izvoare, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate. Credincioşii care participă la Sfânta Liturghie iau Aghiasma Mică, pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor şi ogoarelor sau o consumă cu credință pentru sănătate.

La Biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani a fost prilej de mare sărbătoare și bucurie. Zeci de credincioși au participat la slujbele specifice acestui mare praznic și la unison au cântat „Hristos a înviat din morți”, cu toată forța credinței, arătând că în inimile fiecăruia se află o biserică vie, cu altar pe care coboară în chip tainic Mântuitorul și revarsă liniște și iubire de aproapele. Cu toate că pelerinajul cu icoana Maicii Domnului, care marca această frumoasă sărbătoare, nu a mai avut loc de patru ani, credincioșii păstrează vie amintire unor momente cu adevărat înălțătoare pe care le-au trăit atunci când icoana trecea pe sub balcoanele blocurilor din cartier și „convingea” credincioșii să se alăture mulțimii pentru împreună rugăciune.

Sărbătoarea a început joi seară cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de părintele protopop Petru Fercal, în fruntea unui sobor impresionant de preoți care a ținut să fie aproape de părintele paroh al Bisericii Izvorul Tămăduirii, îndrăgitul duhovnic Ionică Alupoaiei. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de peste 30 de cântăreți de la bisericile din Botoșani și nu numai, țesând o atmosferă pătrunzătoare și, totodată, provocând credincioșii să li se alăture, astfel că la un moment dat în biserică aveai impresia că se află o strană uriașă.

„Hristos a Înviat”, salutau preoții, cădelnițând la ectenii, și într-un glas zecile de credincioși rosteau „Adevărat a Înviat”, cu vădită bucurie și cu evlavie pentru Măicuța Domnului, în cinstea căreia s-a serbat hramul, dar și a Fiului său cel Înviat.

Prin rugăciunea litiei, părintele protopop a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public. După binecuvântarea de la finalul slujbei Vecerniei a urmat cuvântul de învățătură a părintelui protopop Petru Fercal.

La ieșirea din biserică credincioșii prezenți au fost „omeniți” cu bucate cu specific pascal, dar și un pahar cu vin, în mod tradițional.

Sărbătoarea a continuat vineri, în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii cu Utrenia, Sfânta Liturghie și Sfințirea Mică a Apei, la care biserica a fost din nou plină până la refuz de credincioși veniți din toate colțurile municipiului Botoșani pentru a cinsti sărbătoarea închinată Maicii Domnului, ocrotitoarea săracilor, a văduvelor și copiilor orfani, cât și a celor nedreptățiți și împovărați de greutăți.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele Partenie Apostoaie, alături de acesta slujind preotul paroh Ionică Alupoaiei, părintele Constantin Bolohan, părintele Florin Marcu. După împărtășirea credincioșilor care au primit binecuvântare de la duhovnic, a urmat predica părintelui Partenie Apostoaie care a ținut cu sufletul la gură creștinii prezenți la slujbă, îndemnând la meditație asupra propriilor vieți.

A urmat slujba de sfințire a apei, fiind luate măsuri suplimentare pentru a nu se crea haos la împărțirea apei cu proprietăți binefăcătoare.

Vineri seară, slujba Sfântului Maslu cu mai mulți preoți a încheiat o sărbătoare memorabilă pentru credincioșii Parohiei Izvorul Tămăduirii.

„Un loc unde se întâmplă minuni”

Biserica Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani a fost ridicată cu cu „bănuțul văduvei” și este binecunoscută povestea „bisericii din tramvai”, care a ars din temelii. Lăcașul de cult, ridicat în zona săracă de la marginea orașul, cu oameni care însă tânjesc după Dumnezeu, a devenit acum un loc căutat de cei cu probleme mari și patimi grele care dau mărturie că li s-au împlinit rugăciunile.

Oameni bolnavi, bătrâni, femei cu probleme în familiile lor, cu toții au găsit alinare la părintele duhovnic Ioan Alupoaiei care este recunoscut pentru blândețea cu care ascultă și sfătuiește pe cei care vin la el, de multe ori cu lacrimi grele pe obraz. Și mulți dintre cei ajutați se întorc să mulțumească. „Cunoști, să știți, când plătești slujbe la el. Odată i-am povestit problemele mele din familie și am plâns de nu mă puteam opri. După ce m-a spovedit, mi-a dat o putere…și parcă eram ușoară ca un fulg. Și n-a trecut 40 de zile și problema mea s-a rezolvat”, a povestit Ramona.

Părintele este smerit, rar acceptă să vorbească despre lucrarea sa, dar pe fiecare îl îndrumă la icoana Maicii Domnului Portărița, primită de la preoții din Muntele Athos.  „Am primit-o de la părinții de acolo, am adus-o aici, am sfințit-o”, spunea  părintele Ionică.

Mulți credincioși au simțit ajutorul Maicii Domnului, odată cu venirea Sfintei icoane Portărița la Biserica Izvorul Tămăduirii.

Și chiar se întâmplă minuni….Oamenii care se roagă cu credință la icoana Maicii Domnului se întorc să mulțumească și mărturisesc tuturor din adâncul inimii minunea care li s-a întâmplat.

„Am o fată bolnavă de aproape 40 de ani și trebuia să merg cu ea  la Iași pentru operație. Fiind așa de necăjită, am fost în fața Maicii Sfinte și m-am rugat cu credință, iar fata mea s-a simțit mai bine. Nu a mai fost necesară operația. M-am rugat și pentru fiul meu, că avea o neînțelegere în familie și s-au liniștit toate”, a spus Teodora B., credincioasă din parohie.

„Începutul primăverii 2016 a fost secetos, iar pământul avea nevoie de apă pentru semințele care le găzduia. În ziua primirii Sfintei icoane, nu era nici o bănuială de  vreun strop de ploaie. Dar minunea s-a petrecut, căci am condus icoana Maicii Domnului Portărița cu ploaie și binecuvântare”, au rememorat două enoriașe.

                 

Citește alte articole despre: eveniment